Tre tips bland böckerna från 2018

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Ayuru 
 
Tips tips tips! Så välskriven bok som tar upp en så viktig historia. Jag läste ut den under fyra dagar och vart helt galen i vartenda ord. Jag fick komma så nära karaktärerna som hade så många nivåer och jag fick en helt ny syn på samtiden och framtiden. En intressant vinkel som gav mycket att tänka på. Vill inte skriva för mycket om den för de skulle va att förstöra den men - bravo!! 
 
Frälsningsarmén av Abdellah Taïa 
 
En gripande självbiografi. Har tidigare läst hans bok Ett land att dö i som jag tyckte mycket om - snäppet mer än jag tyckte om denna - men det som däremot gör denna ännu lite bättre är att den är baserad på författarens liv. Jag får alltid en helt annan känsla av att "det här är viktigt" när det är baserat på verkliga händelser. Han skriver så bra (jag har ju en svaghet för böcker skriva på franska då de - på något sätt? - alltid lyckas behålla det där vackra genom översättningen) att allt känns vackert - fast att det är hemskt. 
 
Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström
 
En dialog. Poesi. Denna läste jag igenom under en sittning och de var väldigt skönt för hjärnan. Allt föll på plats och kändes mer sammanflätat när jag kunde sluka de på engång. Och mästerverk i form av intertextualitet! Här märks det att någon pluggat litteraturvetenskap för jisses - refernserna gjorde att den växte i sina ord. Dialogen kändes verkligen som ett krig och jag blev alltid nyfiken på nästa attack. 
0 kommentarer