Min feminism - Klassanalys

Klassamhälle, samhälle där egendomsförhållandena är avgörande för maktfördelningen.
 
- Nationalencyklopedin 
 
Jag har, så länge jag varit politiskt intresserad, varit vänsterorienterad om en ser till den klassiska höger-vänster-skalan. För att de är på vänsterkanten som de pratas om feminism, klimat och mänskliga rättigheter. Men! Det är först nu på senare dagar som jag börjat intressera mig allt mer för ideologier. Jag vill inte bara läsa debattartiklar från idag utan verkligen hitta roten till åsikterna och skiljaktigheterna för att kunna förstå vår nutid. 
 
Så - jag vill lära mig mer OCH jag vill ta med mig er i processen! Kunskap är till för att spridas - Am I right? Oh yes I think I am! (Ursäkta, jag är lite bakis och segtänkt idag)
 
 
Kommunistiska manifestet av Karl Marx och Friedrich Engels
Drömmen om det röda rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek av Nina Björk
Lyckliga i alla sina dagar - Om pengars och människors värde av Nina Björk
 
Under kommande månader ska jag läsa dessa och ge er min fullständiga analys. Jag ska ställa mig kritisk, citera, diskutera, lyfta och utbilda så gott jag kan. Är det så att ni tycker att jag ska läsa någon bok så höj era röster i kommentarsfället så ska det ordnas! 
 
Men så varför socialism då? Varför detta fokus på pengar, löner, konsumtion och klass? Jo, jag tycker att det är viktigt för att vi lever i ett kapitalistiskt samhälle där den som har pengarna har makten. Och hur blir de då när kvinnor i genomsnitt tjänar 3,1 miljoner mindre än männen under sin livstid? Vad händer när rasifierade diskrimineras på arbetsmarknaden? Varför säger vi att Sveriges ekonomi är så jävla bra just nu när vi inte haft sånna här stora klassklyftor sen 50-talet? På vilket sätt påverkas vi av pengar när det gäller fördelning av makten på andra sätt i vardagen? Äga eller bli ägd? 
 
Min feminism kräver socialism. Jag tänker skriva mycket mer om de här - både utifrån böckerna och andra åskådningar, exempel och tips - därför tänker jag inte introducerade det så mycket mer just nu. Det jag däremot vill tipsa alla om är att gå och se De redan frälsta av Familjen Kaos och Riksteatern - för den va så jävla rolig och diskuterade ekonomi och politik på ett sätt som var både lättillgängligt och underhållande! 
 
 
 
0 kommentarer