Vi tar det från början

 
Jag tror jag gick i årskurs sex eller sju. Vi var ett gäng stirriga små människor som precis var påväg att ta ett kliv in i tonåren och den där fasen då könshåret börjar växa och allting lärarna säger är skitsnack. Men jag kan än idag minnas hur jag på en av mina första historielektioner sattes på plats för en stund. Den nästan fem meter långa läraren fick oss tysta för att sen fråga oss "Varför behöver vi ämnet historia?". Jag minns tystnaden och kropparna som formades till frågetecken för att sen sjunka genom golvet. Jag minns inte hans exakta svar men jag minns att jag den dagen gick ifrån skolan och förstod att det hade funnits en värld innan mig och att den världen behövde utforskas för att jag skulle kunna förstå det som händer idag. 
 
Okej, ärligt talat. Jag var tolv år och formulerade mig inte så djupt - men ni fattar. 
 
Något som också intresserat mig under de senaste två åren har varit tiden. Hur enormt och omöjligt det är att uppfatta en evighet. Är tiden en pil, en boomerang eller ett landskap? Är vi beroende av tiden? Är tiden en konstruktion? Varför har vi olika uppfattningar om tiden beroende på vad vi gör? Varför lever vi snabbare nu? Varför kan jag inte greppa den?
 
Nu ska jag inte fastna i mitt egna lilla intresse - men en av de slutsatser jag dragit är att tiden är vågor och boomeranger när det gäller politik. 
 
T.ex. på vågor i tiden kan vi se på ordet feminist och antirasist i Sverige. Ena året är det trendigt och alla vill vara en del av de för att sen låta de dö igen. Jag har - under bara de sex år jag själv varit politiskt aktiv - upplevt två rejäla vågor. Första var innan det förra valet. Fi satte press genom att försöka ta plats i Riksdagen och Sverige Demokraterna sågs fortfarande som ett gäng rasister som alla ville ta avstånd ifrån. Detta ledde till att de andra partierna blev skraja och för att undvika faror började dom ta sig an etiketter som sa att de minsann också tänkte lite på det där med jämställdhet och inte alls ville samarbeta med rasister. Folk från både höger och vänster blev snabbt populister och red vågen för att försöka komma i land utan några brutna ben. 
 
Sen kom det som kom att kallas för "flyktigkrisen" (-en musikal (de går att följa vågen i Grotescos första avsnitt)) och Sveriges politsika läge blev förbytt. De kom en rasistvåg och då blev inställningen en annan. Sverige Demokraterna fick en annan roll när flera partier drog mer åt deras håll och att kalla sig feminist var inte längre aktuellt. 
 
Och grejen med riktigt stora vågar är att allt åker med. Jag menar inte att alla gick och blev rasister under en natt - jag menar att alla nu på olika sätt var tvungna att förhålla sig till vågen som kom - klara att stå emot trycket, simma mot den eller bara tillåta sig att glida med? 
 
Tiden är också en boomerang. Kasta iväg den du - men var beredd på att den kommer komma tillbaka och då kan du antingen lyckas fånga den eller så kommer den smälla dig i bakhuvudet. (Den uppfattningen om tiden jag tycker minst om är pilen, för ingenting baserat på verkligheten där fler perspektiv räknas in har haft en rakväg framåt. )
 
Det jag menar med boomerangen är att det är viktigt att vi förstår att vår generation kommer ställas inför samma typer av konflikter som tidigare generationer och senare generationer. Historien kommer upprepa sig ett flertal gånger och det bästa vi kan göra är att se till så att slaget inte blir lika hårt. Jag menar - nazismen är inte ett minne blott - de var nazister på Göteborgs gator senast i helgen. Slavhandeln är inte långt bort i tiden, den är i Libyen och utspelade sig för mindre än ett halvår sen. Så dags för lite reflektion och eftertanke - vad är det vår historia har lärt oss? Vilka misstag var det som vi inte fick upprepa? Ekonomin kommer gå upp och gå ner och vad kommer detta få för konsekvenser bland folket? 
 
Historia är också viktigt för att förstå strukturer i samhället. Det var inte så att någon klev fram bakom en husknut och sa "här med finns rasism, transfobi och kvinnohat och en massa andra förtryck som kommer göra livet förjävligt för en stor del av mänskligheten. Hejdå". Nej nej nej. Detta bygger på flera år hundraden och årtusenden av förtryck. För att bara nämna några - det har inte ens gått hundra år sen kvinnor i Sverige fick rösträtt, transpersoner tvångssterialiserades fram till 2013 och människor som överlevde koncentrationsläger är fortfarande vid liv för de var inte alls länge sedan som 6 miljoner judar dog i förintelsen
 
(och ändå går det att se nazister ute på gatorna.)
 
En annan sak jag minns från historielektionen från mina tidigare år var när vi ritade tidslinjer och jag förstod hur liten jag är i de stora hela som vi kallar tiden. Jag är bara tjugo år gammal och världshistorien - om vi ska gå så långt bak till det att jorden blev till så uppskattas det vara 13,7 miljarder år. Om vi ska avsmalna det lite till - den första apan som gick upprätt - Lucy - som forskningen har hittat är 3,2 miljoner år gammal (De är så ogreppbart att jag måste räkna långsamt till tio för att inte få tidssvindel) Avsmalnar det ytterligare - de första civiliserade samhällerna är ca 7000 år gamla. Det är min livslängd - 350 gånger. Det är en väldigt väldigt lång tid. 
 
Huruvida klassamhällen, könsmaktsordning och rasism fanns på den tiden är nog svårt att svara på. 
 
Men med det sagt så är hundra år inte en lång tid. Tjugo är i princip ingen tid alls. Igår är inte ens en milisekund om vi ska räkna till universums livslängd. 
 
Detta kanske inte är de viktigaste när vi ska diskutera strukturer i vårt samhälle idag, tänker ni nu. Nä, kanske inte. Det jag vill göra är bara att vidga lite syn på vår historia och tiden. 
 
Det var så sent som i helgen som jag pratade om detta angående tid och hur utvecklingen springer på så snabbt att vi inte hänger med. Den första bensindrivna bilen kom under 1870-talet, men det var väl först vid början av 1900-talet som den började användas mer av folket. Så bilen är ungefär 100 år gammal. Lång tid tänker ni och jisses vad den har utvecklats tänker ni och oj vad vi har kommit långt - men visst har de tagit sin tid? Bilbälten kom långt senare, trafiksäkerhet och backspeglar kom långt senare. Det har gått hundra år men vi har fortfarande en bra bit påväg till vi når nollvisionen då ingen ska dö i trafiken. Och se till datorn - jag kan minnas de där tjuten som kom när en kopplade upp sig på inernet. Det var mindre än åtta år sen som mina föräldrar sa "du får inte lägga upp bilder på internet! ingen vet vem som kan se dem och komma och kidnappa dig!" och nu ligger de själva uppe med bilder på facebook. Och det märks att vi inte har ordentlig koll på datorn och användandet av sociala medier. Vad gör vi med mordhot och trakasserier på internet? Nätmobbningen? Spridandet av rykten och alternativa fakta? Hur gör vi när alla nyheter blir clickbaits? Vem har tillgång till vilken information? Det finns så mycke outforskad mark som vi inte vet hur vi ska hantera än. 
 
Och de som känns som "evigheter sen" är egentligen inte långt borta. Vi levde inte medan kolonialismen och imperalismen var som starkast - men systemet och strukturerna lever vidare och är aktuella för oss även idag. Kvinnorörelsen som har sitt första avstamp i upplysningstiden och den franska revolutionen - som tog benämningen feminism först år 1892 - är inte heller gammal. Och den där feminismen som var aktuell 1892 är inte alls lika aktuell för oss här idag för på den tiden fanns inga #beachbody eller dickpicks. Däremot hade kvinnan ingen rösträtt och blev aldrig myndig då hon gick från att ägas av sin far till att ägas av sin make. 
 
Vi är långt från i mål. Långt långt långt från i mål. Det vi idag kämpar för kanske låter helt obegripligt imorgon. Kanske har rörelserna utvecklat sig och vi har helt andra medel för att driva vår kamp. Men oavsett vad som väntar oss så får vi aldrig glömma det som har hänt och hur det påverkade oss. 
 
Så mitt tips till omvärlden - lär dig vår historia. Det är omöjligt att lära sig allt - men lite stolpar kan vara bra att känna till. Demokrati kommer ursprunlingen från antika Grekland - men hur såg demokratin ut då? Vad var det Christopher Colombus gjorde - egentligen? Vad fick kolonialismen för följder och hur går dessa att se i vårt samhälle idag? Vad var det för omständigheter i Tyskland som fick nazismen att växa?
 
Läs historia med kritiska ögon - för vem är det som fått skriva historia? Från vems perspektiv? Tänk om? Vem glömdes bort? Vart finns dominoeffekterna? Likheterna? Vad triggade vem? 
 
Mitt favorit citat av Rikard Wolff - som också är en av mina motton - kommer från låten Solkräm - "Läs instruktionerna - även om du inte följer dom" och för att applicerade på detta och göra de mer konkret: lär dig din historia, men du behöver inte följa den när du skapar vår framtid. 
 
 
0 kommentarer