Musiken och böckerna

Med Obama som inspiration kör vi en liten lista till på tema 2017 
 
Bästa böckerna jag läste 2017 
 
- Ett litet liv av Hanya Yanagihara
 
Den här boken var nog det bästa jag någonsin läst - i alla fall sett till hur berörd och slukad jag blev av den. Under de två veckor jag läste i sommras så liksom levde jag mig in i den grad att deras verklighet vann över min egen. Mäktigt och så så bra. 
 
- Rikitikitavi av Rikard Wolff 
 
Klarar inte av att skriva om det. Älskade. 
 
- Passionen av Jeanette Winterson 
 
Ja ja jag älskar henne. Och den här boken var så bra just för att den inspirerade mig så mycket. Läs den och du har en aning om vad jag själv skulle vilja skriva för typ av roman. 
 
- Inovasion! Pjäser Noveller Texter av Jonas Hassen Khemiri 
 
Inte bara bok, utan en hel författare som jag upptäckt och börjat älska under 2017. Detta är hans samling av två pjäser, några noveller och några kåserier. Han föll mig absolut i smaken! Till följd på detta blev att jag läste Allt jag inte minns och Montecore - en unik tiger och jag är inte besviken på någon av dom heller. 
 
I år har ju för mig blivit Bokens år. Jag har alltid tyckt om att läsa, men det är i år som jag verkligen förstått att jag älskar det. Klassikerna jag har slukat i år har varit många stora pjäser som t.ex. Ett Dockhem och Romeo & Julia. Andra, så att säga "klassiker" har varit Utvandrarna av Vilhelm Moberg, Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg, Mästaren och Margarita av Mikhail Bulgakov och Gösta Berlings Saga av Selma Lagerlöf. 
 
Min planerade läsning inför nästa år är att ta mig igenom mer politik i bokform - just nu står Därför är jag inte feminist - ett feministiskt manifest av Jessa Crispin, Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit och Drömmen om det röda: Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek av Nina Björk högt upp på läslistan. 
Klassiker som ska läsas är Invandrarna av Vilhelm Moberg, Hemsöborna av August Strindberg (för att den ska spelas på Stadsteatern!) och 1984 av George Orwell. 
Jag är också sugen på fler novellsamlingar eftersom det är noveller jag är sugen att skriva på. Vända hem av Yaa Gyasi är den enda jag spikat för mig själv.. och något av Jonas Karlsson. 
Andra böcker som ligger och väntar på bokhyllan är - Processen av Kafka, Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri, Elena Ferrantes Min fantastiska vännina bokserien och Liftarens guide till galaxen.
Och eftersom jag pluggar teater och att det ingår i våra studer - och att för att jag själv gillar att läsa pjäsmanus - så blir det en del teatermanus också. 
 
Okej det är väldigt många böcker jag har köttat in nu. Vi får se hur de går. 
 
Bästa musiken 2017 
 
Tycker jag är betydligt svårare att säga? Det känns som att jag har gjort någon slags övergång i min process från tonåring till vuxen. Artisterna jag lyssnade på i gymnasiet tycker jag fortfarande är bra, men jag vill liksom växa ur mina gamla kläder - om ni förstår vad jag menar? Jag har utforskat lite nytt och lyssnat mer på låtar än artister. 
 
Men för att få ett hum om vad jag lyssnat på:
 
Jag började året med deppig musik dvs alldeles för mycket Antony and the Johnsons för mitt eget bästa. Till våren lyssnade jag på allt som skrek sommar sol och bättre tider. Jag gjorde bl.a. en spellista inför Paris som innehöll José Gonzáles och Beirut. Sen kom ytterligare en spellista med låtar inför Way Out West där Lana Del Rey, Regina Spektor och Eva Dahlgren tog komandot. Hösten kom och jag lyssnade på en redan färdig lista med låtar från Twin Peaks och Rikard Wolffs skiva Chanson Suicide där han tolkar Edith Piaf gick på repeat. Senare mot hösten och början på vintern gjorde jag två otippade listor - en lista där det enda gemensamma för alla låtar är att de sjunger på franska och en lista med vad som låter som gammal sextiotals musik. 
 
Bird Gerhl - Antony and the Johnssons 
Love Hurts - Miss Li 
Wedding in Finistère - Jens Lekman 
Nantes - Beirut
Step out - José Gonzáles 
Lovsång till kärleken - Rikard Wolff 
Love - Lana Del Rey 
Lev så - Eva Dahlgren 
Eet - Regina Spektor 
Wild west (Roadhouse Remix) - Lissie 
Mountains - Kristina Issa 
Mistakes - Tove Styrke 
Aldrig av med varandra - Thåström 
Please stay - The Cryin Shames 
Le vent nous portera - Noir Désir 
Be my baby - The Ronettes 
 
0 kommentarer