Jeanette Winterson - Passionen

- jag var lycklig, men lycklig är ett ord för vuxna. Man behöver inte fråga barn om dom är lyckliga, man ser det. Antingen är de det, eller också är de det inte. Vuxna talar om att vara lyckliga eftersom de mestadels inte är det. Att prata om det är samma sak som att försöka fånga vinden.
 
- Men det finns ingen vilja och inget vapen som kan hålla tillbaka havet. 

- För egen del, när ingen fanns att älska, var det bästa jag kunde göra att leka igelkott och jag gömde mitt hjärta bland löven.

- ... man begär av dem att de på ett par veckor ska göra det som de största filosoferna brottats med under hela sin livstid, nämligen samla ihop sin kärlek till livet och göra den meningsfull inför döden.
 
- Men det säger jag dig, att varenda ögonblick du stjäl från nuet är ett för alltid förlorat ögonblick. Nuet är det enda som finns. 

- Bara en sekund rörde hon vid mig, sedan var hon försvunnen och jag stod kvar med hjärtat vilt sprängande i bröstet och en trekvartsfylld flaska av den finaste champagnen. Jag dolde omsorgsfullt båda delarna. Jag har en saklig inställning till kärlek och har funnit njutning hos både män och kvinnor, men jag har aldrig behövt något skydd för mitt hjärta. Mitt hjärta är ett pålitligt organ. 

- Man spelar och vinner. Man spelar och förlorar. Man spelar.

- Hjärtat låter så lätt lura sig; det tror att solen kan gå upp två gånger eller att rosorna blommor därför att vi vill att de ska göra det. 

- Det finns ingen pantbank för hjärtat. Du kan inte lämna in det och låta det ligga där ett tag i en ren duk och lösa ut det när det blir bättre tider. 

- När jag säger att jag levde med hjärtlösa män, använder jag ordet i dess bokstavliga bemärkelse.
 
- Om kärleken var passion, var hatet besatthet. 

- Jag tycker om passion, jag tycker om att vara bland de besatta.

- Jag lärde mig att inte ställa för många frågor; antingen hon talade sanning eller ljög, så var svaren oftast otillfredsställande.
 
- Känner alla älskande sig både hjälplösa och modiga i den älskades närvaro? Hjälplösa därför att behovet att lägga sig på rygg som en kelhund aldrig är långt borta. Modig därför att de vet att de skulle dräpa en drake med en fickkniv om de blev tvungna. 

Jeanette Winterson är ett geni. Allt hon skriver blir guld.

0 kommentarer