Känn på mitt bokomslag

En facebookgrupp jag är med i son heter litteraturgäris ställdes frågan -


”Om någon skulle lära känna dig/få en förståelse för vem du är genom 5 böcker, vilka 5 böcker skulle du be den läsa?” 

Jag tyckte frågan var så kul och intressant så nu tänkte jag svara och dra med mig både motiveringar och orimliga resonemang av bara farten. 

1. Rikitiktavi - Rikard Wolff

En bok för mig som står sig färsk i minnet då jag läste ut den bara för några veckor sen. 
Det finns så mycket i Rikards historia som jag känner igen mig i. Hans sätt i relationer, hans rädslor och hans ångest. Några kapitel i början hade jag själv kunnat skriva. Han är ju dock äldre än mig och därför fått erfarenheter jag än inte har varit i närheten av, men någonstans kan jag ändå se mig agera som han i den typer av sammanhang då det skulle te sig. 

2. Ett litet liv - Hanya Yangihara 

Också relativt färsk. Också en bok där det - på olika plan - finns en massa igenkänning. Det känns som en av de roller jag spelat mest i mitt liv har varit den som stått bredvid någon som mått dåligt eller varit den som mått dåligt och den här boken beskriver så jävla bra hur det känns och vilken typ av problem som uppstår i sådana relationer. Ingen överdrift när jag påstår att detta är mer eller mindre min bibel. 

3. Kyssa sammet - Sarah Waters 

En av de böcker med livlig fantasi som på något sätt la en pusselbit rätt i min personlighet. Åh ja de är sex, queert, kärlek och1880-tal. ”Ostronflicka” och music hall-artister. Nån dag då jag är redo igen måste jag läsa om. 

4. Vintergatan går igenom magen (eller typ vilken som helst av hennes böcker) - Jeanette Winterson 

Min favoritförfattare och den som inspirerar mig mest i mitt egna skrivande. Hennes böcker är så fina ut i kanten på varenda blad och hennes historier kan få mig att både gråta och skratta. OM jag någongång faktiskt skulle släppa en bok och någon skulle likna mig med henne så skulle jag dö lycklig. 

5. Präriehundarna - Jonas Gardell 

Ärligt talat så minns jag knappt vad den här handlar om. MEN. Jag skulle våga mig på att säga att den här boken var min första starka läsupplevelse som jag minns. Jag vet att jag satt på pendeltåget (tror det var i början av 1:an på gymnasiet) när jag läste den och förförsta gången fick den där ”oh shit”-känslan. Innan hade jag bara läst hästböcker och dom där Katarina von bedrow- likande böckerna som jag uppfattat som jobbiga för jag hade inte känt igen mig alls. 
Av någon anledning hade jag kommit i kontakt med Jonas Gardell och fått veta att han är en homosexuellförfattare. På ett besök på Alingsås bibliotek gick jag ner på den vuxna avdelning och den här var en av få böcker som fanns. Jag läste ut den relativt fast och jag kan fortfarande minns att det var ett kapitel som var två sidor långt som handlade om ensamhet på samhällsnivå. Jag blev så djupt betagen att jag fortfarande kan tänka på det ibland. Också en bok jag vill läsa om!

Finns såklart böcker jag tycker om mer en ovannämnda, men om du vill lära känna mig/förstå mig så är det här du ska rota. 

0 kommentarer