Jag behöver feminismen

Såg den intressanta hashtagen #5inistagram på instagram och tänkte att varför inte köra den fast på bloggen? Ligger ju efter för tror det var tänkt att en skulle börja 1 mars men äsch då jag kör i min takt. Känner mig förtillfället väldigt pepp på att snacka feminism och aktivism.

Första punkten på listan: 


Jag behöver feminismen

Handen på hjärtat, feminismen för mig livsviktig. Men huvudsakligen för att hela rörelsen i sig ger mig hopp. När jag går i 8 mars tåget, när jag möter kloka människor på nätet och när jag känner att vi tillsammans gjort en skillnad så känner jag mig stark, hoppfull och lycklig. I en värld som är fullkomligt upp och ner på nästan alla plan så behöver jag feminismens trygga rum och hoppfulla människosyn. Jag behöver möta andra feminister och jobba bredvid dom för att motiveras och inspireras i kampen för mänskliga rättigheter och en mer jämställd värld. 

Jag skulle också vilja vara lite stor i käften och påstå att hela världen behöver feminismen. Alla mina syskon som förtrycks, hotas, förföljs, mördas och lever ett liv i skräck förtjänar en förändring och jag tror att feminismen är en stor del av den förändringen. För sålänge vi lever i en värld som värderar människor utifrån deras hudfärg, kön, läggning, plånbok mm så kommer vi ha människor som faller mellan stolarna och dör pågrund av vår skeva världsbild. För det är just det som dom flesta människor glömmer bort - detta gäller liv och död. Bara titta på självmordsstatesiken bland hbtq+ personer, titta på antalet mördade kvinnor i nära relationer och antalet svarta i USA som mördats av polisen. 

Det är dom mindre frågorna - te.x. rätten att få visa kvinnligt kodade bröstvårtor på sociala medier - och dom större frågorna - t.ex. en rättvis lag som skyddar våldtäcksoffer - som måste lyftas, pratas om och diskuteras kring för att vi ska få en bättre värld att leva i och det är just feminismen som tar upp det. 

0 kommentarer