En av mina hjärtefrågor

Kroppsaktivism och fettaktivism är något som ligger mig väldigt nära hjärtat. Jag tror att det beror på att av alla förtryck jag fått utså så är det samhällets tjockförakt som satt det tydligaste negativa spåret i min självbild. 


Men - jag vill säga och vara viktig att peta på att jag pratar om både kroppen och fläsket. 

Kroppsaktivismen handlar för mig om hela kroppen i sig. Jag har under mina yngre år vid flertal gånger fått höra att jag har för stora händer, för hårig kropp, för bred nacke, för stora fötter, för mörk röst och stt jag är för lång för att kunna vara en feminin tjej (och att vara en "feminin tjej" är alltså det fittbärare ska sträva efter enligt patriarkatet). Min kropp dög inte och därför dög inte jag som människa. Alltid något som kunde bli bättre, vackrare och mer attraktivt för åskådaren. Det är först nu på äldre dagar som jag verkligen förstått hur andra människor hat och hån mot min kropp satte sig och grundade min dåliga självkänsla. Jag har varit och är i tid och otid så elak mot min kropp för att jag tycker att den inte duger och jag vet att jag inte är ensam i detta. Överallt ser jag självhatet och kroppsföraktet. Det duger inte stt vi har ett hjärta som slår och en hjärna som tänker - om vi inte har den där hårlösa kroppen och det tandblekta leendet så kan vi ju knappast vara lyckliga. <- KAPITALISMEN OCH PATRIARKATET SOM SAMVERKAR. Om vi hatar oss själva vågar vi inte ta plats. Om vi hatar oss själva lägger vi pengar på produkter vi inte behöver. Detta vill jag genom min aktivism kämpa emot. Älska dig själv och älska din kropp! Lägg inte pengar och tid på skeva ideal och påhittade problem. Du är du och du är underbar och låt inte patriarkatet och kapitalismen säga sig något annat! 

Fettaktivismen handlar om tjockasrättigheter. För en smalperson som aldrig utsätts för fettförakt kan detta låta som påhitt och smörja - men läs, lyssna och lär! 

Som tjock är du under ständig bevakning av människor i din närhet. Folk talar om för dig vad som är rätt eller fel. Hur du ska leva ditt liv. Du får pikar och kritik dålda bakom tips du aldrig bett om. Folk driver om dig på din bekostnad och har ett nedlåtande sätt att se på dig och ditt levnadssätt. 

I sjukvården blir du sämre behandlad och exempel på detta finnas bl.a. på fettkvinna's instagram. 

Du har svårare att få jobb, blir trakasserad på arbetsmarknaden och har ingen lag som stöttar dig när du blir orättvist behandlad. 

I populärkulturen framstår du alltid som äcklig, rolig, grotesk, konstig, överdriven, oönskad och okontrollerad - vilket stärker och ger folk fler fördomar. Den rollen ger också tjocka människor en väldigt skev självbild. 

Jag kan prata om Kroppsaktivism och fettaktivism i timmar och dar, men eftersom att den här utmaningen kräver att jag ska skriva mycket så tänker jag inte djup dyka särskilt mycket i någon av frågorna. 


Sammanfattningsvis kan jag säga att en av mina hjärtefrågor är kroppen. 

0 kommentarer