5 månader som Vegan - fördelar

 

Det finns många fördelar med veganismen sett till det större perspektivet - miljön och djuren. Dock tänker lilla jag att det kan ju ni bara kolla upp på djurens rätts hemsida eller på något annat vettigt forum på nätet. Därför kör vi pang på rödbeten - men personliga upplevelse av fem månader som vegan. 

Matlagningen har varit mycket enklare än vad jag trodde. Att hitta goda recept på nätet har inte varit någon svårighet alls och med det mesta går det att höfta till lite som en känner för. Fördel är också hur snabbt det går att laga veganskt! Inget kött som måste stå och puttra, marineras eller tina i evigheter. Skönt! 

Ersättnings produkter har inte heller varit så svårt som jag trodde. Hela myten om att "det är så dyrt med veganskt!!!!!!!" känns som ett ordentligt hittepå. Precis som för allätare så hänger det helt på vad en väljer att spendra sina pengar på och vilka märken en väljer att köpa ifrån. T.ex. så ja, prickig korven från Astrid och Aporna är rätt dyr, men i jämförelse med skinkan i charken så är det inte sånna väldiga hästlängder. I jämföresle med att koka en gryta på kikärtor och linser och att koka en gryta på skinka så är det billigare med kikärtorna och linserna. 

Det är inte heller svårt att bara följa ett "mjölk"-recept och så bara ersätta mjölken med något annat. Baka med mjölkfritt smör, oatlys cream fraiche eller matlagningsgrädde och så välj en av alla olika mjölker som finns. Jag vet att det ska gå att ersätta ägg också på väldigt kreativa sätt, men det har jag inte lärt mig ännu. (Tänkte att nästa vecka kör jag recept vecka och bara bombar bloggen med allt gottigt jag lärt mig att laga!)

Det som gynnat min vegan-process har varit min möjlighet till att fullt kunna styra över vad jag äter + äta lunch och frukost varje dag på en plats som erbjuder vegan alternativ. Om mindre än två månader flyttar jag hem igen och jag vet med säkerhet att det inte kommer bli lika lätt. Jag bor under mina föräldrars tak där dom betalar för maten och vi äter tillsammans. Så att bo själv och ha ansvar över din egen mat är självklart en fördel. Så till alla som inte "äger sin egen mat" - vänta med att bli vegan tills du flyttar hemifrån. Har du inte föräldrar som är villiga att betala din vegankost så blir det bara jobbigt för dig och så lätt att hamna i den här "då äter jag inte alls"-zonen. Håll ut, kompis! 

Övergången till att "vänja sig" i huvdet är inte jättejobbig. Jag trodde att jag skulle ta mjölk av vana eller att jag vid varje inhandling skulle behöva gå igenom hela "vad kan jag nu köpa??"- processen. Men efter vegan-november månaden var jag redan inställd på att nej, jag ska inte köpa några ägg och jag vet vilket bröd jag ska ha.

Jag är också väldigt impad av mig själv, hur duktig jag varit som lyckats prova så mycket nytt. Jag vågar äta av grytor, biffar, grönsaker och frukter som jag tidigare bara avfärdat. Det är väldigt kul att jag kan känna hur mina smaklökar utvecklas och hur jag mognar för varje tugga jag tar. 

Nu blir det recept-vecka! MUMS

0 kommentarer