politisk dikt

Åh jag hinner inte skriva ett inlägg här, men jag måste. 
 
Temat på veckans textinlämning är politisk dikt 
älskar ämnet men känner hur det tar kål på mig. 

Har börjat på 5 dikter men skrotat varenda en. 
Hatar det papper där jag sätter min penna. 
Hatar min penna som inte lyckas greppa allt. 
 
Kan inte skriva politisk dikt utan att gråta. Allt blir så nära
så tungt. 
 
Hur ska jag lyckas fånga hatet mot patriarkatet i bara några rader?
Hur ska jag kunna skriva om orlando? 
Det måste bli den bästa dikt jag någonsin skrivit för att vara värd att ta upp dessa ämnen.
 
Men jag suger 
och får inte fram ett ord. 
 
0 kommentarer

Biffar och färs

 
Två inlägg om matlagninging två dagar i rad? Vem har jag blivit? 
 
Kikärtsbiffar med morot och curry
 
2 förpackningar kokta kikärtor 
2 morötter 
2 vitlöksklyftor
1 msk majsstärkelse
2 ägg
2 tsk curry
salt och peppar 
Olja att steka i
 
1. Skölj av kikärtorna i ett durkslag. Skala morötterna och vitlöksklyftorna. Riv moröttterna fint och finhacka vitlöken. (har du en vitlökspress så kör på det men för oss andra så funkar det att hacka. 
2. Det är här du egentligen ska mixa kikärtorna med en mixerstav, men eftersom jag inte har en sådan fick jag vara nytänkande. Jag tog en avsköljd glasburk där det tidigare varit texmexsås i och pressade sönder kikärtorna med glasburkens botten. Alltså jag la dom i en bunke och bara mosade omkring en bra stund till dom som såg trasiga ut. Vet inte hur jag ska ge en tydligare förklaring, men ni kanske förstår. 
3. Tillsätt majsstärkelsen, äggen och curryn och rör om. Blanda därefter ner vitlöken och morötterna. Krydda sen med salt och peppar efter egen smak. 
4. Stek i olja och servera till ris. (Jag hade Mango Chutney till, vilket passade utmärkt!) 
 
Fördelarna med det här receptet var främst att det blev så gott. När jag gjorde det förra veckan var jag så sugen på ris så detta passade mig alldeles utmärkt! Jag gjorde biffrna ganska små för att dom skulle slippa steka så länga och de blev till slut 11 biffar. Med dessa och ris hade jag middag för tre dagar. Strålande! 
Nackdelarna är kanske ganska självklara - dom innehåller ägg och att inte ha någon mixerstav var ganska omständigt. 
Kommer jag göra dom igen? Ja, ja det tror jag. Trots nackdelarna så är jag när allt kommer omkring ändå på en budget och dessa biffar var dom jag på nätet kunde hitta som innehöll minst antal ingredienser så dom var ju billiga och göra och väldigt goda! Ska leta efter ett bar veganska biffar som kan utklassa dessa, men än så länge får dessa duga.
 
Majsans Sojafärssås med makaroner! 
 
För första gången i mitt liv bemästrade jag den - köttfärssåsen utan att slaviskt följa ett recept! Jag ska inte luga för er - jag tjuvtitta lite i ett recept bara för att få ett hum om hur mycket färs jag behövde men annars är det rätt "tager vad en haver"-situation. 
Men om ni vill veta vad jag hade i så varsågoda! 
 
300g sojafärs
1 gul lök
2 små vitlöksklyftor 
2 morötter
en burk krossade tomater 
2 stora msk tomatpuré
2 stora skedar Oatly iMat fraiche
Smaksatte med oregano, salt och peppar
Olja att steka i 
 
1. Först skalade jag lökarna och morötterna. Därefter hackade jag löken och gorv rivde morötterna. 
2. Jag slängde i sojafärsen, löken och morötterna i oljan och lät det steka en liten stund. 
3. Sedan hällde jag i dom krossade tomaterna, tomatpuren och Oatly. 
4. Kryddade efter smak och lät puttra i några minuter så allt riktigt götta ihop sig. 
Lite pasta och majs till det och voila! 
 
Detta är, oavsett vad som händer i veckan, mitt stoltaste ögonblick! Jag vet att det inte är någon särskilld konst egentligen, men bara att jag liksom, gjorde det själv? Som en kock typ? Så häftigt. Kändes som en boost hela vägen genom kroppen och fy fan va duktig jag är! 
Som pricken över i:t så blev det också riktigt gott och ett rejält hopkok som kommer stå sig som middag i säkert fyra dagar. 
Veganskt, få ingredienser där det mesta bara gick att ta direkt ur kylskåpet, mycket mat, billigt, gick snabbt att laga och jisses. Detta kommer jag göra många gånger då ärligt talat - kan inte komma på något med detta som inte var toppen. 
 
 
 
 
 
0 kommentarer

Veggie?

 
 
Jag blev vegetarian för ett år och fyra månader sen. Det är, som jag förstått det nu, inte särskilt lång tid. När jag pratar med dom som varit det i över sju år eller hela livet så känner jag mig som en nybörjare. Men om vi tar bort hela den här aspekten med att jämföra sig med andra så känner jag mig nu erfaren! Jag har börjat få koll på godis som går bra att köpa, hur jag kan ändra små grejer i vardagen för att göra en stor skillnad och vad som är skillnaden på tillagningen av kött vs icke-kött. Jag börjar bli duktig! 
 
Innan jag blev vegetarian så hade jag säkert gått och tänkt tanken i kanske ett halvår. Jag hade några vänner som titt som tätt influerade mig med nytt tänkande. Särskilt när det gällde moralen och miljön. Jag började få dåligt samvete för att jag inte kämpade för miljön lika helhjärtat som många andra. Kanske mest kände jag mig dum. Jag visste hur dåligt det är att äta kött men jag var för lat att ens reflektera över att verkligen göra en förändring. Om någon frågade sa jag lite luddigt att "aa men jo jag blir vegetarian när jag flyttar hemifrån". 
 
Så kom dagen - Schillerskas kulturdag 2015. Jag gick på en föreläsning av djurrättsalliansen och därefter gick det inte längre att förneka eller skylla ifrån sig så jag blev vegetarian med omedelbar verkan. Eller ja, till en början sa jag att jag skulle äta kött på kanske typ kalas och julafton, men efter knappt en månad var jag övertygad - inget mer kött! Nu blev det istället att jag sa "Jag blir vegan när jag flyttar hemifrån
 
Och va är det som hänt? Jo, jag har flyttat. Mitt "hem" är nu på Gotland (okej, det känns obekvämt att säga att jag flyttat hemifrån/kalla detta för hem, jag är fortfarande skriven i Alingsås, de flesta av mina saker är fortfarande där och jag kommer antagligen flytta hem igen direkt när året tar slut så nja. Men ni fattar.) Så då är frågan - har jag blivit vegan? 
 
Ja. Eller. Hur defineras vegan? Jag ser på nätet alla diskutioner om "fejk-veganer som äter ägg och mjölk ibland!!" och om jag ska lägga handen på hjärtat så är jag en "fejk"-vegan då. 
 
Men om vi bortser från alla bittra internet poliser och så försöker jag förklara mig istället. Nu har jag mitt egna lilla kök där det är jag som inhandlar varor. Jag har alltså nu, till skillnad från när jag bodde hemma, möjlighet att styra över vad det är som jag äter. Det ni ser ovan är min inhandling för en vecka. Allt är - som jag kunnat läsa mig fram till - veganskt. Jag har idag lagat en stor portion pasta med sojafärssås - vegansk. Jag köper smink, hårvård, toalettariklar och rengöringsprodukter som jag vet är veganska. När jag äter mat i skolan äter jag veggie alternativet till lunch. På frukosten försöker jag gå över till att äta så veganskt som möjligt. 
 
Men - jag kommer inte lägga all min tid på att försöka undvika varenda produkt som är animalisk. 
Bjuds det på mat som är vegetarisk men inte vegansk så kommer jag äta den. Jag kommer helt utesluta mjölkprodukter i mitt kylskåp, men jag kommer fortfarande köpa lite ägg ibland för jag kan inte så många recept att jag kan utesluta ägg helt (dock köper jag bara ekologiska ägg). Och nej, alla dagar i veckan kommer jag inte känna för att stå vid varje disk i affären och läsa på förpackningen - jag är helt enkelt inte så petig som internetveganpoliserna vill att en ska vara. 
 
Jag tyckte om det Therese Lindgren sa i en video - att vara vegan handlar om att sträva efter att leva ett liv så fritt från animaler som möjligt. Det är liksom en process och ja, en livsstil som tar tid. Du blir inte vegan över en natt. 
 
Under det här året ska jag försöka. Jag ska utforska ny mark och förändra min livsstil till det mer hållbara. Jag ska helt enkelt göra så gott jag kan. 
 
Ska jag börja kalla mig själv för vegan? Usch jag vet att detta låter töntigt, men jag känner att jag vill typ få det bekträftat att jag har rätten att få kalla mig det? Så löjligt, men jag är ganska rädd för internetpoliserna och ja, detta inlägg är la något slags försvars tal. Vi får helt enkelt se, jag ska känna på ordet vegan och se om det blir bekvämare med tiden. 
 
Men för tillfället kan ni kalla mig fejk-vegan! 
 
Kyssar och mjölkfritt
Maja
 
0 kommentarer